Buchtičky dukátové

Poměr: 50 dkg polohrubé nebo hrubé mouky, 3 dkg kvasnic, ¼ litru mléka, asi ½ dkg soli, 10 dkg pískového cukru, 4 žloutky, 8 dkg másla a trochu citrónové kůry. – Máslo na potření buchtiček a na vymazání pekáče.

Postup: Do misky dáme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a vařečkou mícháme tak dlouho, až se kvasnice rozpustí. Pak k nim přidáme asi 10 dkg mouky, 1/8 litru mléka a rozmícháme v řidší těsto – kvásek. Povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a dáme kynout. Do mísy dáme zbylou mouku, přidáme sůl, zbylý cukr a citrónovou kůru. Uprostřed mouky uděláme důlek a dáme do něj zkynutý kvásek. Žloutky rozkvedláme ve zbylém vlahém mléce, postupně je za stálého míchání přiléváme k mouce, nakonec přidáme řídké vlahé máslo a vše zpracujeme vařečkou v těsto. Dobře propracované těsto poprášíme na povrchu moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme kynout. Zkynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 cm silnou. Vykrájíme z ní okrouhlým vykrajovačem o průměru asi 2 ½ cm kolečka – buchtičky, které těsně vedle sebe narovnáme do vymaštěného pekáče. Při rovnání musíme každou buchtičku po stranách potřít rozpuštěným máslem. Povrch buchtiček potřeme rovněž máslem, dáme je kynout a zkynuté pečeme ve středně horké troubě 20 – 25 minut do zlatova.
Upečené buchtičky podáváme teplé s vanilkovou omáčkou (viz recept č. 1475).
Pro 10 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>