Buchty české

Poměr: ½ kg hrubé mouky, 3 dkg kvasnic, 10 dkg cukru, ¼ litru mléka, ½ dkg soli, 2 žloutky, 12 dkg másla a trochu citrónové kůry. (Máslo na vymazání pekáče a na potření buchtiček a ¼ kg nádivky.)

Postup: Do misky dáme kvasnice, posypeme je lžičkou moučkového cukru a mícháme vařečkou, až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 15 dkg mouky, 1/8 litru vlahého mléka a uděláme kvásek, který napovrch posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a dáme zkynout. – Do mísy dáme zbylou mouku, přidáme k ní sůl, zbylý cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a dobře promícháme. V mouce uděláme důlek, do kterého dáme zkynutý kvásek. Žloutky rozkvedláme ve zbylém mléce a postupně je za stálého míchání přiléváme k mouce s kváskem.
Nakonec přidáme řídké vlahé máslo, vše zpracujeme v těsto a necháme zkynout. Zkynuté dáme na vál a vyválíme na placku 1 ½ cm silnou. Z této placky nakrájíme čtverečky o rozměru 10 cm a do středu dáme nádivku. Může to být tvaroh, mák, zavařenina apod. Růžky pak dobře spojíme a upravíme do tvaru buchtiček, které složíme do vymaštěného pekáče. Každou buchtičku po straně potřeme máslem, aby se upečené lépe oddělovaly. Dáme je pak kynout. Zkynuté na povrchu potřeme rozpuštěným máslem a ve středně teplé troubě je 20 – 30 minut pečeme. Upečené buchtičky ještě teplé vyklopíme, vychladlé oddělíme a pocukrujeme.

Úprava trvá 3 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>