Poměr: 1 ½ kg candáta, sůl, 3 sardele, trochu mletého pepře, 8 dkg sádla, trochu rybího vývaru a 8 dkg sardelového másla.
Postup: Očištěného, vykuchaného a opláchnutého candáta trochu opepříme, osolíme a pak na podélných bočních stranách protáhneme (prošpikujeme) na proužky nakrájenými sardelemi. Candáta pak dáme do pekáče hřbetem vzhůru, přelijeme horkým sádlem, vložíme do trouby a pečeme asi 20 až 25 minut.
Při pečení často rybu poléváme vlastní šťávou, ke které podle potřeby přiléváme rybí vývar. Před podáváním odstraníme ze šťávy tuk a rybu přelijeme rozpuštěným sardelovým máslem. Upečenou rybu upravíme na nahřátou mísu a ozdobíme zelenou petrželí. Šťávu z upečeného candáta procedíme a podáváme zvlášť v omáčníku.
Obměna: Candáta můžeme také rozdělit na porce, opepřit, protáhnout proužky sardelí, slabě poprášit moukou a opékat přímo v pánvi na rozpáleném sádle, upečené porce pak upravit na mísu a přelít rozpuštěným sardelovým máslem.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář