Candát vařený

Poměr: 1 ½ kg candáta, voda, sůl, 20 dkg zeleniny (mrkev, celer, petržel), 5 dkg cibule, 1 bobkový list, asi 10 zrnek pepře a 6 zrnek nového koření, trochu tymiánu a 1/16 litru octa nebo 1/8 litru bílého vína.

Postup: Do kastrolu nalijeme vodu, přilijeme ocet nebo víno, přidáme zeleninu a cibuli nakrájenou na nudličky, koření svázané v plátěném hadříčku, sůl, a tuto směs asi 25 minut povaříme. Očištěného, vykuchaného a opláchnutého candáta nakrájíme na porce, osolíme je a vložíme do vařícího zeleninového vývaru. Necháme přejít var, pak kastrol stáhneme na okraj plotny a mírným varem rybu vaříme do měkka. To trvá 12 – 15 minut. Uvařené porce candáta pak opatrně z vývaru vyjmeme. Vývar procedíme, svazeček s kořením odstraníme, scezenou zeleninu upravíme na nahřátou mísu, na ni rozložíme uvařené porce candáta a ozdobíme je dílky citrónu a hlávkovým salátem. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako samostatný pokrm.

Příloha: Vařené brambory a rozpálené máslo nebo holandská (popř. rybí) omáčka. Také studené omáčky, jako je tatarská, remuládová, bylinkooctová atp., jsou vhodné jako příloha.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>