Poměr: 70 dkg celeru, 3 dkg oleje a trochu slabě octové vody na podlévání, 15 dkg červené řepy vařené na kyselo, 8 dkg jader vlašských ořechů, 15 dkg majonézy okořeněné, lžíce octa, 2 lžíce vody.
Postup: Omytý celer oloupeme a nejdříve z něho nakrájíme asi 14 plátků 3 mm silných, z těch pak vroubkovaným vykrajovačem vykrájíme kolečka o průměru 3 cm. Tato kolečka vložíme do vařící, slané, slabě octové vody, čtyři minuty je povaříme, vyjmeme a necháme vychladnout. Zbytek celeru nakrájíme na velmi jemné nudličky. Nyní dáme do kastrolku olej, přidáme na nudličky nakrájený celer a za občasného podlévání trochou slabě octové vody jej asi 4 minuty podusíme. Když vychladl, dáme jej do misky, přidáme 5 dkg jemně rozsekaných vlašských ořechů a promícháme majonézou, rozředěnou octem a vodou. Hotový salát vložíme do skleněné misky a okraj salátu ozdobíme uvařenými vroubkovanými kolečky celeru. Z červené řepy vykrojíme rovněž vroubkovaným vykrajovačem asi 10 koleček a jimi věncovitě zdobíme střed salátu. Na každé kolečko z červené řepy položíme půlku jádra vlašského ořechu.
Takto upravený salát podáváme k dušeným závitkům, k roštěnce, k sekané pečeni teplé i studené, k svíčkové pečeni po anglicku, k bifteku, k hovězí pečeni, k pečené telecí kýtě, k smaženým vepřovým kotletám, k pečeným skopovým žebírkům, k smaženému kuřeti, ke kachně pečené na roštu, k pečeným nebo smaženým rybám atd.
Promícháme-li tento salát místo majonézou sladkokyselou marinádou, pak je salát vhodnou přílohou k rybám připraveným s majonézou, nebo ke zvěřině.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 40 minut.
Zanechat komentář