České vdolky

½ kg polohrubé mouky, sůl, 2 lžíce droždí, 1 lžíce másla, 3/8 l mléka, 2 dkg droždí, 2 žloutky nebo 1 vejce, olej na smažení

Z mléka odebereme asi ½ šálku, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme cukr, žloutky, tekuté máslo, vzešlý kvásek a ostatní vlahé mléko. Vypracujeme těsto husté jako na koláče a dáme jej vykynout. Z vykynutého těsta nabíráme lžící kousky na pomoučený vál, zakulatím je, pak je zploštíme a dáme kynout. V kastrole rozehřejeme tuk a vdolky do něho klademe horní stranou dolů. Smažíme je na středně silném ohni. Hotové klademe na papírové ubrousky k okapání. Potíráme je povidly, sypeme tvarohem a zdobíme jogurtem.

Poznámka: ze stejného těsta můžeme péci vdolky nasucho na plotně. Na plynovém sporáku je pečeme na železné plotýnce nebo na suché pánvi. Nejdříve upečeme vdolky po obou plochých stranách, pak je postavíme na hranu a otáčíme, aby se opekl i okraj.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>