Poměr: 1 kg chřestu, sůl, voda, 10 dkg másla a 6 dkg strouhané housky.
Postup: Chřest od hlavičky dolů ostrým nožem sloupneme a dřevnatý konec odkrojíme. Aby očištěný chřest zůstal pěkně bílý, musíme jej ihned vařit. Očištěný chřest svážeme do svazečků a vložíme do vařící vody. Vody dáme jen tolik, aby byl chřest potopen. Po pětiminutovém varu vodu osolíme a chřest vaříme dále do měkka. To trvá 20 až 30 minut. Jen chřest zvlášť silný, tzv. obrovitý, vaříme asi 40 minut. (Nikdy nevaříme chřest tak dlouho, až jsou konce tyčinek chřestu úplně měkké, neboť nejjakostnější části chřestu, hlavičky, nesmějí se rozvařit. Konce chřestu bývají zčásti dřevnaté a ponejvíce se vysávají.) Uvařený odkapaný chřest položíme na zahřátou mísu a nitě, jimiž jsme chřest svázali, odstraníme.
Chceme-li upravit chřest po švýcarsku, polijeme jej rozpáleným máslem a posypeme jej nastrouhaným ementálem. – Politý rozpáleným máslem, v němž jsme osmažili strouhanou housku, je upraven po polsku. – Politý holandskou omáčkou pak po holandsku.
Podáváme jako lahůdkový zeleninový pokrm anebo jako teplý mezichod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 40 minut.
Čistec, fazolové lusky, fenykl sladký, kapusta růžičková, květák, mongoldové řapíky po polsku se upravují tak jako „Chřest vařený s máslem a strouhanou houskou.“
Zanechat komentář