Cikánská paštika

Poměr: 50 dkg vepřového masa z plece, sůl, 20 dkg vepřových jater, 1 žemle, asi ¼ litru mléka, 4 dkg cibule, 2 vejce, trochu muškátového květu, trochu mletého bílého pepře a zázvoru, 15 dkg slaniny, 10 dkg šunky – olej na vymazání paštikového tvořítka.

Postup: Maso z plece nakrájíme na větší kousky, prosolíme a necháme přes noc v chladničce. Očištěná a odblaněná játra, ostrouhanou, v mléce namočenou a vymačkanou žemli a pokrájenou cibuli na masovém strojku dvakrát umeleme. K umletému přidáme vejce, koření a zvlášť na masovém strojku dvakrát umleté zasolené maso. To vše na šlehacím strojku vyšleháme. Do takto upravené kašoviny pak zamícháme na drobné kostičky nakrájenou slaninu a šunku, je-li třeba, přisolíme, naplníme do olejem vymazaného paštikového tvořítka, uzavřeme a ve vodní lázni v troubě asi dvě hodiny vaříme. Po uvaření necháme paštiku v tvořítku vychladnout, pak ji vyklopíme, nakrájíme na plátky, urovnáme na mísu a obložíme hříbky nakládanými v octě, nakládanou paprikou, kyselými okurkami, olivami, rosolem apod.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: Chléb všeho druhu.

Pro 6 – 8 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>