Poměr: 50 dkg suché čočky, voda, 5 dkg sádla, 3 dkg cibule, 4 dkg hladké mouky, asi ¼ litru vývaru, půl bobkového listu, trochu tymiánu, sůl a ocet nebo citrónovou šťávu podle chuti.
Postup: Čočku přebereme, opereme a namočíme na 2 až 4 hodiny do studené vody. Potom čočku v téže vodě pod poklicí uvaříme do měkka. V kastrole připravíme ze sádla, drobně nakrájené cibule a mouky světlou jíšku, podlijeme ji trochu vývarem z čočky nebo z kostí, okořeníme tlučeným bobkovým listem a tymiánem a krátce povaříme. K povařené jíšce pak přidáme uvařenou čočku, okyselíme octem nebo citrónovou šťávou, osolíme, promícháme a ještě chvíli povaříme.
Obměna: Místo tymiánu a bobkového listu můžeme čočku okořenit mletým pepřem a trochu nastrouhané citrónové kůry.
Podáváme jako přílohu k vařenému hovězímu masu, nebo k vařené, popř. opečené uzenině s kyselou okurkou, anebo jako samostatný pokrm se sázeným vejcem a zeleninovým salátem.
Pro 6 osob.
Úprava již nabobtnalé čočky trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář