Cukrový sirup bez příchuti (základní předpis)

Poměr: ½ kg krystalového cukru a 3/8 litru studené vody.

Postup: Do dokonale čistého smaltovaného kastrolu nebo do měděného kotlíku nasypeme cukr, přilijeme vodu a cukr rozpustíme. Pak nádobu s cukrem postavíme na slabý oheň a za občasného míchání vařečkou pomalu přivedeme do varu. Vařící tekutinu postříkáme trochou vody a pěnu, jež se tvoří za varu na povrchu, odstraňujeme odpěňovačkou. Potom cukr povaříme 4 – 5 minut. Sirup pak prolijeme plátěným hadříkem do porcelánového hrnečku a necháme jej vychladnout. Vychladlého cukrového sirupu buď ihned používáme anebo jej nalijeme do láhví, zazátkujeme a uschováme. Z tohoto poměru získáme asi ½ litru tekutiny. Chceme-li mít sirup hustší, vaříme jej asi o tři minuty déle. Hustší cukrový sirup se však nedá na delší dobu uschovat, neboť snadno zkrystalizuje.

Štítky:  ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>