Poměr: ½ kg krystalového cukru a 3/8 litru studené vody.
Postup: Do dokonale čistého smaltovaného kastrolu nebo do měděného kotlíku nasypeme cukr, přilijeme vodu a cukr rozpustíme. Pak nádobu s cukrem postavíme na slabý oheň a za občasného míchání vařečkou pomalu přivedeme do varu. Vařící tekutinu postříkáme trochou vody a pěnu, jež se tvoří za varu na povrchu, odstraňujeme odpěňovačkou. Potom cukr povaříme 4 – 5 minut. Sirup pak prolijeme plátěným hadříkem do porcelánového hrnečku a necháme jej vychladnout. Vychladlého cukrového sirupu buď ihned používáme anebo jej nalijeme do láhví, zazátkujeme a uschováme. Z tohoto poměru získáme asi ½ litru tekutiny. Chceme-li mít sirup hustší, vaříme jej asi o tři minuty déle. Hustší cukrový sirup se však nedá na delší dobu uschovat, neboť snadno zkrystalizuje.
Zanechat komentář