Dalamánky

Poměr: 2 dkg kvasnic, asi 3/8 litru mléka nebo vody, ½ kg žitné mouky, 8 dkg vařených brambor, sůl a kmín na posypání. (Trochu tuku na plech.)

Postup: Z kvasnic, vlažného mléka nebo vody s trochou mouky připravíme kvásek a necháme kynout. Do misky nasypeme zbylou mouku, přidáme prolisované brambory, trochu soli a zkynutý kvásek, vypracujeme vše v těsto, které musí být tužší, a necháme zkynout. Na vále poprášeném moukou rozdělíme těsto na 20 dílů, z kterých utvoříme podlouhlé dalamánky, položíme je na pomaštěný plech a necháme zkynout. Zkynuté dalamánky podél slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí a kmínem a pečeme asi 15 minut ve středně horké troubě.
Upečené dalamánky podáváme jako přílohu k masům, zejména ke guláši, dále pak k pokrmům upraveným z hub, vajec apod.
20 dalamánků.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>