Poměr: 1,20 kg daňčí kýty, 10 dkg slaniny, sůl, 12 dkg másla, 15 dkg kořenové zeleniny, 6 dkg cibule, trochu citrónové kůry a buď divoké koření s jalovcem anebo trochu bazalky, tymiánu a meduňky libovonné, 4/10 litru kyselé smetany, 4 dkg hladké mouky, 1/8 litru přírodního červeného vína, trochu citrónové šťávy nebo octa, nepatrně cukru, vorčesterské omáčka a zvěřinový vývar nebo vývar z hovězích kostí.
Postup: Očištěnou daňčí kýtu vykostíme, opereme pod tekoucí vodou, povrchovou blánu odstraníme a maso trochu naklepeme. Pak kýtu protáhneme po vlákně na proužky nakrájenou slaninou a osolíme. V kastrole rozpustíme máslo a připravenou kýtu v něm nejdříve na všech stranách krátce opečeme. Potom k ní přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli, citrónovou kůru a koření, necháme krátce osmahnout, podlijeme trochou vývaru a zakryté dusíme do měkka v troubě. Při dušení kýtu občas přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar. Měkkou kýtu přendáme do jiného kastrolu a postavíme do tepla. Šťávu trochu vydusíme, pak ji zalijeme smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku, a červeným vínem, dobře povaříme, přisolíme, okyselíme, popř. nepatrně přisladíme, procedíme a přikořeníme ji vorčesterskou omáčkou.
Měkkou kýtu nakrájíme přes vlákno na porce, upravíme na talíře, částí omáčky je přelijeme a zbylou omáčku podáváme v omáčníku.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Houskový knedlík nebo bramborové krokety a kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 až 2 ½ hodiny.
Zanechat komentář