Poměr: 5 jablek, ¼ litru vody, 5 dkg cukru, kousek celé skořice, kousek citrónové kůry, šťáva z jednoho citrónu, ½ litru jablečného moštu a ¼ litru sodovky.
Postup: Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, jádřinec a okvětí vykrojíme. Očištěné čtvrtky jablek dáme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme cukr, skořici a citrónovou kůru a dusíme tak dlouho, až jablka změknou, nesmějí se však rozvařit. Podušená jablka dáme na misku, postavíme do chladu a odvar procedíme do bowlové teriny. Přilijeme k němu šťávu z citrónu a dobře vychlazený jablečný mošt, vše postavíme na hodinu na led nebo do chladničky. Před podáváním přilijeme do bowle sodovku a dobře zamícháme. Do bowlových skleniček vložíme na menší kousky nakrájená a podušená jablka a zalijeme připravenou bowlí. Podáváme se lžičkou.
(Asi 1 litr – pro 3 až 4 osoby.)
Zanechat komentář