Domácí paštika z masa

Poměr: 40 dkg telecího masa z plece, 40 dkg libového vepřového masa, 6 dkg sádla na pečení, 2 žemle, ¼ l mléka, 8 dkg slaniny, 3 žloutky, sůl a trochu mletého pepře nebo paštikového koření a asi 30 dkg syrového vepřového hřbetního sádla nebo slaniny na vyložení tvořítka.

Postup: Polovinu telecího a vepřového masa na sádla upečeme. Upečené a vychladlé maso a zbylé syrové maso nakrájíme na kousky, přidáme ostrouhané, v mléce namočené a vymačkané žemle a na masovém strojku dvakrát umeleme. Do kašoviny pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, žloutky, osolíme, okořeníme a lehce promícháme. Podlouhlé plechové tvořítko vyložené tenkými plátky syrového sádla nebo slaniny, naplníme do čtyř pětin kašovinou, povrch zakryjeme tenkými plátky syrového sádla nebo slaniny, postavíme do vodní lázně, vložíme do trouby a paštiku vaříme asi 2 ½ hodiny. Hotovou, ještě teplou paštiku lehce zatížíme a necháme do druhého dne dobře vychladnout. Vychladlou paštiku vyklopíme, nakrájíme na plátky, vkusně je rozložíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí, tulipánky z ředkviček, rajčetem, rosolem apod.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: Chléb všeho druhu, saláty ze syrové zeleniny apod.

Pro 8 – 10 osob.

Úprava i s vychladnutím trvá 24 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>