Poměr: 1 ½ kg drštěk, 8 dkg slaniny, stroužek česneku, 8 dkg cibule, 6 dkg hladké mouky, trochu majoránky, mletý pepř, sůl, voda, 10 dkg vařeného uzeného masa a zelená petržel.
Postup: Čerstvé dřšťky kartáčkem ve všech záhybech vydrhneme, nevzhledné okraje odřežeme, pak dršťky vymneme v soli a znovu dobře vypereme v několikeré studené vodě. Očištěné dršťky dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, asi 40 minut je povaříme, potom vodu slijeme a nalijeme na ně novou, horkou vodu. Opět asi 20 minut povaříme, znovu vodu slijeme a nalijeme na ně novou horkou vodu anebo zeleninový vývar, ve kterém dršťky uvaříme do měkka. To vše trvá celkem asi 3 – 4 hodiny. Uvařené, měkké dršťky z vývaru vyjmeme a necháme je vychladnout.
V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme k ní drobně nakrájenou cibuli, do zlatova ji osmažíme, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem z drštěk, přidáme utřený česnek, sůl a koření, načež omáčku asi 20 minut povaříme. Pak omáčku, která musí být dostatečně hustá, procedíme a do procezené vložíme na tenké nudličky nakrájené uvařené dršťky, na nudličky nakrájené uzené maso, jemně rozsekanou zelenou petržel, promícháme a krátce zavaříme.
Obměna: Zadělávané dršťky můžeme ochutit citrónovou šťávou.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Ve slupce vařené brambory nebo slané pečivo.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 4 ½ hodiny.
Zanechat komentář