Drůbeží drůbky

Drůbeží drůbky patří mezi použivatelné části. Rozlišujeme je na drůbky vnější a vnitřní. Vnější drůbky zahrnují krk, někdy i hlavu, křídla, nožky, popř. i kohoutí hřebínek; vnitřní drůbky, játra, žaludek a srdce. Mezi další poživatelné části se počítá krev, prsní a střevní sádlo.
Nepoživatelné části (odpad) jsou střeva, jícen, průdušnice, slezina, rozmnožovací žlázky, běháky a někdy i hlava.
Veškeré drůbky musíme před tepelnou úpravou dobře očistit. Hlavu, krk a křídla, je-li toho třeba, spaříme horkou vodou, očistíme, popř. zbylé pisky odstraníme pinsetou a osušené opálíme nad plamenem. Oči vyřízneme ostrým špičatým nožem. Zobák odsekneme a spodní dutinu odřízneme. Tím zároveň odstraníme případné zbytky nečistot z jícnu a hrtanu. Nožky spaříme, sloupneme je a drápky odsekneme. Žaludek vyčistíme, v játrech vyhledáme žluč a opatrně vyřízneme. Ze srdce vytlačíme zbylou krev a osušíme je.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>