Drůbeží omáčka bílá velnuté, základní

Poměr: 6 dkg másla, 7 dkg hladké mouky, asi 1 litr vývaru z drůbeže (viz recept č. 631), 2 dkg žampiónů a sůl.

Postup: Připravíme si světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem, přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampióny, osolíme a vaříme zvolna za stálého míchání na mírném ohni asi 20 minut. Hotovou omáčku buď ubrouskem, nebo jemným sítem procedíme.
Používáme ji jednak jako základu bílých speciálních omáček a jednak ji podáváme k vařené zelenině jako je chřest, květák apod., dále k dušené drůbeži atd.

Asi ¾ litru omáčky.

Úprava trvá 30 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>