Poměr: 45 dkg suchých bílých fazolí, voda, 4 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, 2 dkg cibule, ¼ litru vývaru, sůl, buď mletý pepř, nebo půl bobkového listu na prášek roztlučeného a trochu tymiánu, asi 2 lžíce octa a popř. 5 dkg másla na omaštění.
Postup: Přebrané a máčené fazole uvaříme do měkka. Z másla, drobně nakrájené cibulky a mouky připravíme světlou cibulovou jíšku, podlijeme ji vývarem z fazolí nebo vývarem z kostí a asi 15 minut povaříme. Do jíšky pak přidáme scezené měkké fazole, osolíme, okořeníme, přilijeme ocet, promícháme a vše ještě trochu zavaříme.
Obměna: Místo uvedeného koření můžeme použít sladké mleté papriky, vynechat ocet a přidat
1/8 litru rozkvedlané kyselé smetany.
Tak zhotovíme „Fazole na paprice“.
Podáváme jako samostatný pokrm s vařenými brambory anebo jako přílohu k zeleninovým karbanátkům, k vařenému a dušenému hovězímu masu apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.
Zanechat komentář