½ až ¾ kg fazolek, 2 lžíce mléka, ½ lžíce hladké mouky, šálek mléka, 2 žloutky, 5 dkg parmezánu nebo čedaru, 4 větší rajčata, sůl, tuk a strouhaná houska na formu
Fazolky zbavíme vláken a uvaříme je v osolené vodě. Okapané překrájíme šikmo na menší kousky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, osolíme a povaříme na hustou omáčku. Do polovychladlé přimícháme žloutky a polovinu sýra. Žáruvzdornou mísu vymastíme, vysypeme strouhanou houskou, vložíme do ní fazolky a přelijeme je 2/3 omáčky. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na plátky a poklademe jimi celý povrch fazolek. Posolíme je a polijeme zbylou omáčkou. Nakonec posypeme povrch zbylým sýrem smíchaným s 1 až 2 lžícemi strouhané housky a asi 15 minut zapékáme. Podáváme v téže nádobě.
Příloha: brambory dušené v mléce s petrželí.
Poznámka: podáváme-li zapečené fazolky jako předkrm, postačí poloviční množství.
Zanechat komentář