1 kuře, 2 lžíce kořenové zeleniny, 1 malá cibule, 10 dkg moravského uzeného masa, 10 dkg slaniny, ¼ kg telecího nebo vepřového masa, 1 lžíce másla, 1 ½ lžíce polohrubé mouky, ½ šálku mléka, sůl, muškátový květ, 2 až 3 vejce, paštikové koření, lžíce koňaku nebo jiný jemný destilát
Kuře rozčtvrtíme a uvaříme doměkka v malém množství osolené vody se zeleninou a cibulí. Vychladlé vykostíme, kůži stáhneme a bílé maso nakrájíme na malé kostky. Stejně nakrájíme moravské uzené a polovinu slaniny. Ostatní maso, kůži z kuřete, syrové maso a zbylou slaninu dvakrát umeleme, aby bylo jemné. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a vývarem a vymícháme na hustší kaši. Smícháme ji s mletým masem, přidáme vejce ušlehaná do pěn, paštikové koření, květ nebo malou špetku kari koření, koňak a maso nakrájené na kostičky. Směs naplníme do zavírací hladké vymaštěné pudinkové formy do ¾ výšky a vaříme ve vodní lázni 1 až 1 ½ hodiny. Galantinu necháme do příštího dne vychladnout. Nemáme-li formu, použijeme zavařovací sklenice bez zúženého oraje, tzv. masovky, nebo povážeme porcelánový hrnek pergamenovým papírem. Voda se nesmí vařit klokotem, aby nenastříkala dovnitř.
Galantinu podáváme studenou s bílým pečivem.
Zanechat komentář