Poměr: 30 dkg pískového cukru, lžíce vody, 15 dkg mandlí nebo lískových oříšků, popř. burských oříšků a trochu tuku na plech.
Postup: Oloupané, popř. neoloupané oříšky nebo mandle nahrubo rozsekáme. Na pánev dáme cukr, pokropíme vodou, postavíme na prudký otevřený oheň a vařečkou mícháme tak dlouho, až se cukr roztaví do zlatožluta. Pak ihned přimícháme rozsekané mandle nebo oříšky, které za stálého míchání v cukru krátce propražíme. Přitom hlavně dbáme, aby cukr příliš neztmavěl, neboť hotová griláž by měla pak nahořklou příchuť. (Správná barva cukru musí být při dohotovení griláže zlatohnědá.) Hotovou griláž nalijeme na tukem potřený plech a dáme do chladu. Vychladlou, ztvrdlou griláž buď jemně roztlučeme, nebo umeleme, prosijeme přes hrubší síto a uchováme v nádobě s těsně přiléhajícím víkem na suchém místě. (Připravená griláž vydrží přibližně 10 dnů.)
Griláže používáme jako přísady do krémů, na posypání dortů, pudinků, zmrzlin, ledových pohárů apod.
Asi 35 dkg griláže.
Úprava trvá 20 minut.
Zanechat komentář