Grilované karbanátky s houbovou omáčkou

karbanátky s houbami

Představte si ideální situaci. Krásné počasí v říjnu s teplotami okolo 20 °C a k tomu houby, které se vám podařilo díky příznivému počasí nasbírat. Co takhle využít tuto situaci a spojit nenáročné grilování karbanátek se skvělou houbovou omáčkou, kterou zatím připraví manželka v kuchyni? Jedná se o delikátní kombinaci, kterou byste měli vyzkoušet, tak pojďme na to.

 

 

 

 

 

Co budeme potřebovat?

  • Na karbanátky:
    • 500 g čerstvého mletého masa (hovězího, vepřového, nebo mix)
    • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
    • 1/4 cibule, jemně nasekaná
    • 1/4 hrnku strouhanky
    • 1 vejce
    • 1 lžička soli
    • 1/2 lžičky mletého pepře
    • 1/2 lžičky sušeného oregana
    • 1/2 lžičky mleté papriky, podle chuti i pálivá
  • Na houbovou omáčku:
    • 200 g čerstvých hub nakrájených na plátky
    • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
    • 1/2 cibule, jemně nasekané
    • 1 plátek másla (cca 50 g)
    • 1/2 hrnku smetany na vaření
    • 1/2 hrnku zeleninového vývaru
    • Sůl a pepř podle chuti
    • Čerstvá petrželka na ozdobení

Příprava karbanátek a houbové omáčky

  1. Příprava karbanátek:
    • V míse smíchejte mleté maso, nastrouhaný česnek, nasekanou cibuli, strouhanku, vejce, sůl, pepř, oregano a papriku. Podle chuti můžete přidat také trochu pálivé papriky. Důkladně promíchejte tuto masovou směs.
    • Z připravené masové směsi tvořte malé karbanátky, nebo masové kuličky tak, jak máte rádi.
    • Grilujte karbanátky z mletého masa na grilu nebo případně na pánvi na středním ohni, dokud nejsou zlatavé a propečené z obou stran.
  2. Příprava houbové omáčky:
    • Na pánvi si rozehřejte máslo. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmahněte, dokud se hezky nerozvoní.
    • Přidejte nakrájené houby a restujte je, dokud se nezbaví přebytečné vody a nezískají zlatavou barvu.
    • Přilijte smetanu i vývar a nechte omáčku vařit na středním ohni, dokud se nezredukuje a nezhoustne. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.

Hotové grilované karbanátky pokládejte na talíře a přelijte je houbovou omáčkou. Podle chuti a možností je posypte čerstvě nasekanou petrželí na ozdobení a podávejte za tepla spolu s přílohou. Ke karbanátkům s houbovou omáčkou se skvěle hodí například vařené brambory.

Užijte si krásné říjnové počasí a houbařskou sezónou tak, že ještě rozpálíte gril a připravíte si tento skvělý pokrm. V případě, že už není venku hezky, udělejte karbanátky doma na pánvi.

Zdroj inspirace: https://www.xinfo.cz/recepty

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>