Představte si ideální situaci. Krásné počasí v říjnu s teplotami okolo 20 °C a k tomu houby, které se vám podařilo díky příznivému počasí nasbírat. Co takhle využít tuto situaci a spojit nenáročné grilování karbanátek se skvělou houbovou omáčkou, kterou zatím připraví manželka v kuchyni? Jedná se o delikátní kombinaci, kterou byste měli vyzkoušet, tak pojďme na to.
Co budeme potřebovat?
- Na karbanátky:
- 500 g čerstvého mletého masa (hovězího, vepřového, nebo mix)
- 1 stroužek česneku, nastrouhaný
- 1/4 cibule, jemně nasekaná
- 1/4 hrnku strouhanky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky mleté papriky, podle chuti i pálivá
- Na houbovou omáčku:
- 200 g čerstvých hub nakrájených na plátky
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1/2 cibule, jemně nasekané
- 1 plátek másla (cca 50 g)
- 1/2 hrnku smetany na vaření
- 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobení
Příprava karbanátek a houbové omáčky
- Příprava karbanátek:
- V míse smíchejte mleté maso, nastrouhaný česnek, nasekanou cibuli, strouhanku, vejce, sůl, pepř, oregano a papriku. Podle chuti můžete přidat také trochu pálivé papriky. Důkladně promíchejte tuto masovou směs.
- Z připravené masové směsi tvořte malé karbanátky, nebo masové kuličky tak, jak máte rádi.
- Grilujte karbanátky z mletého masa na grilu nebo případně na pánvi na středním ohni, dokud nejsou zlatavé a propečené z obou stran.
- Příprava houbové omáčky:
- Na pánvi si rozehřejte máslo. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmahněte, dokud se hezky nerozvoní.
- Přidejte nakrájené houby a restujte je, dokud se nezbaví přebytečné vody a nezískají zlatavou barvu.
- Přilijte smetanu i vývar a nechte omáčku vařit na středním ohni, dokud se nezredukuje a nezhoustne. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
Hotové grilované karbanátky pokládejte na talíře a přelijte je houbovou omáčkou. Podle chuti a možností je posypte čerstvě nasekanou petrželí na ozdobení a podávejte za tepla spolu s přílohou. Ke karbanátkům s houbovou omáčkou se skvěle hodí například vařené brambory.
Užijte si krásné říjnové počasí a houbařskou sezónou tak, že ještě rozpálíte gril a připravíte si tento skvělý pokrm. V případě, že už není venku hezky, udělejte karbanátky doma na pánvi.
Zdroj inspirace: https://www.xinfo.cz/recepty
Zanechat komentář