Hlávkový salát

Hlávkový salát je velmi cenná salátová zelenina. Dodává karotin – provitamin A, který dobře využijeme, připravíme-li salát s tukem, tj. buď s olejem, nebo po moravsku  se slaninou nebo s kyselou smetanou. Rychlený salát připravujeme celý, z polního odkrájíme vrchní tuhé listy, protože nejsou příliš chutné, často jsou nahořklé a pro mnohé těžko stravitelné.

Salát nekrájíme na čtvrtky, ale rozebíráme jej na jednotlivé listy, lehce, ale dobře osprchujeme a necháme okapat. Připravujeme-li jej se smetanou nebo s majonézou, dáme listy do utěrky a krouživým pohybem z nich odstředivou silou vystříkáme vodu. Listy nikdy nemačkáme.

Štítky:  

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>