Hlávkový salát

Poměr: 3 hlávky salátu, 1/16 litru octa nebo citrónové šťávy, 3/16 litru vody, 2 lžíce oleje, trochu soli a cukru (1 natvrdo uvařené vajíčko).

Postup: Z hlávkového salátu odstraníme vnější ovadlé listy. Ostatní lístky salátu z uzavřené hlávky pokud možno uvolníme (rozevřeme) a důkladně je opláchneme pod tekoucí vodou. Z očištěného salátu vodu dobře vytřepeme, nebo jej necháme na sítě nebo na ubrousku dobře odkapat. Teprve před podáváním rozdělíme salát buď na lístečky, anebo jej nerezovým nožem rozčtvrtíme, dáme do misky a nejdříve pokapeme olejem. Potom dáme do hrníčku vodu, ocet, nebo citrónovou šťávu, sůl a cukr, promícháme a salát marinádou polijeme. Salát lehce promícháme a pokud možno ihned podáváme. Před podáváním můžeme salát posypat vajíčkem na tvrdo uvařeným a jemně rozsekaným.

Hlávkový salát podáváme ke všem dušeným, pečeným i smaženým masům, k pečené a smažené drůbeži, k dušeným, pečeným a smaženým rybám, k smažené zelenině, k smaženým houbám, k vaječným pokrmům, k různým bramborovým pokrmům apod.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 15 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>