Poměr: 24 uvařených hlemýždích tělíček (viz recept č. 1044), 5 žloutků nebo 1 vejce a 3 žloutky, 15 až 20 dkg másla, 8 sardelí, 4 – 5 oloupaných tvrdších žemlí, ¼ litru mléka, sůl, trochu cayennského pepře nebo mletého bílého pepře, tlučeného květu, citrónové kůry a zelené petržele, trochu strouhané housky a máslo na pokapání.
Postup: Ve vývaru uvařená a vychladlá hlemýždí tělíčka na drobno rozsekáme. Žemle nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát. Potom namočené žemle lehce vymačkáme a prolisujeme sítem. V misce utřeme máslo do pěny a k němu přidáme prolisované žemle, žloutky a prolisované sardele, okořeníme a dobře promícháme. Nakonec do směsi přimícháme rozsekané hlemýždě a jemně rozsekanou petržel. Je-li nádivka řídká, přimícháme do ní trochu strouhané housky a je-li příliš hustá, rozředíme ji mlékem. Hotovou nádivku necháme v chladničce ztuhnout. Pak nádivku vyválíme na vále posypaném strouhanou houskou na silnou nudli, kterou nakrájíme na tolik dílů, kolik máme ulit. Z jednotlivých dílů utvoříme kuželovité tvary, které užším koncem zasadíme do otvorů čistých ulit. Plněné ulity postavíme do ohnivzdorné misky vymazané máslem náplní vzhůru. Naplněné ulity přitiskneme trochu k sobě, jednak aby ulity dobře stály, jednak aby se nádivka nedotýkala misky. Povrch naplněných ulit pokapeme máslem a v troubě prudce opečeme do růžova. To trvá 10 – 15 minut. Upečené hlemýždě upravíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí a na dílky nakrájeným citrónem.
Obměna: Žemle můžeme místo do mléka namočit do bílého vína a nádivku okořenit polovinou stroužku utřeného česneku.
Podáváme jako teplý předkrm nebo jako lahůdku.
Příloha: Bílý chléb nebo topinky a jemný zeleninový salát nebo kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 3 – 4 hodiny.
Zanechat komentář