Hlemýždí ulity plněné

Poměr: 24 uvařených hlemýždích tělíček (viz recept č. 1044), 5 žloutků nebo 1 vejce a 3 žloutky, 15 až 20 dkg másla, 8 sardelí, 4 – 5 oloupaných tvrdších žemlí, ¼ litru mléka, sůl, trochu cayennského pepře nebo mletého bílého pepře, tlučeného květu, citrónové kůry a zelené petržele, trochu strouhané housky a máslo na pokapání.

Postup: Ve vývaru uvařená a vychladlá hlemýždí tělíčka na drobno rozsekáme. Žemle nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát. Potom namočené žemle lehce vymačkáme a prolisujeme sítem. V misce utřeme máslo do pěny a k němu přidáme prolisované žemle, žloutky a prolisované sardele, okořeníme a dobře promícháme. Nakonec do směsi přimícháme rozsekané hlemýždě a jemně rozsekanou petržel. Je-li nádivka řídká, přimícháme do ní trochu strouhané housky a je-li příliš hustá, rozředíme ji mlékem. Hotovou nádivku necháme v chladničce ztuhnout. Pak nádivku vyválíme na vále posypaném strouhanou houskou na silnou nudli, kterou nakrájíme na tolik dílů, kolik máme ulit. Z jednotlivých dílů utvoříme kuželovité tvary, které užším koncem zasadíme do otvorů čistých ulit. Plněné ulity postavíme do ohnivzdorné misky vymazané máslem náplní vzhůru. Naplněné ulity přitiskneme trochu k sobě, jednak aby ulity dobře stály, jednak aby se nádivka nedotýkala misky. Povrch naplněných ulit pokapeme máslem a v troubě prudce opečeme do růžova. To trvá 10 – 15 minut. Upečené hlemýždě upravíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí a na dílky nakrájeným citrónem.
Obměna: Žemle můžeme místo do mléka namočit do bílého vína a nádivku okořenit polovinou stroužku utřeného česneku.
Podáváme jako teplý předkrm nebo jako lahůdku.

Příloha: Bílý chléb nebo topinky a jemný zeleninový salát nebo kompot.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 3 – 4 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>