Poměr: 3 dkg hladké mouky, 3 dkg sádla, lžíci protlaku z rajčat, ½ l hnědého hovězího vývaru, 2/10 l šťávy z pečeně, asi 1/18 l červeného vína, 2 lžíce vína madeira, trochu soli a pepře, asi ¼ l studeného tekutého rosolu nebo 3 dkg želatiny.
Postup: Ze sádla a mouky si připravíme zlatožlutou jíšku, přidáme k ní protlak z rajčat, podlijeme vývarem a šťávou z pečeně, osolíme, opepříme a za občasného míchání vaříme asi 20 minut. Omáčku procedíme, přilijeme víno a znovu krátce povaříme. Pak omáčku odstavíme a ještě do horké přilijeme studený tekutý rosol, anebo ve vodě nabobtnalou želatinu.
Omáčky používáme k polévání studených pečení připravených z hovězího masa, masa zvěře apod.
Asi 1 litr omáčky.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář