Poměr: ¼ litru šťávy z pečeně (může to být z telecího nebo z hovězího masa) nebo 3 až 4 dkg masového výtažku, ¾ l hnědého vývaru, 2 dkg protlaku z rajčat a na jíšku 3 dkg hladké mouky a 3 dkg sádla.
Postup: V kastrole si připravíme tmavší jíšku a za stálého míchání ji postupně studeným vývarem podléváme, do hladkosti rozmícháme a pak asi půl hodiny za stálého míchání povaříme. Potom k ní přilijeme šťávu z pečeně nebo přidáme masový výtažek, protlak z rajčat, metlou dobře prošleháme a dále ji vaříme na mírném ohni za častého míchání tak dlouho, až se omáčka vyvaří na půl litru. Při varu sbíráme tuk a pěnu, tvořící se na povrchu omáčky. Hotovou omáčku procedíme a používáme jí jako základu k některým speciálním hnědým omáčkám a k zahuštění přírodní šťávy z pečeně.
Vhodně také nahradí základní hnědou omáčku španělskou, a to hlavně proto, že její úprava je rychlejší a méně složitá.
Hotová omáčka, na povrchu pokapaná máslem, vydrží v chladu 2 dny.
½ litru omáčky.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář