Holandská omáčka základní

Poměr: 4 čerstvé žloutky, 15 dkg másla, ½ citrónu, lžíce octa,asi1/10 litru vody, sůl, bílý pepř mletý a buď několik kapek vorčesterské omáčky anebo trochu cayennského pepře.

Postup: Do hrnečku dáme vodu, ocet, žloutky, dobře oddělené od bílků, postavíme do nádoby s vodou, která se mírně vaří a kvedláme tak dlouho, až směs zhoustne. Pak přidáme za stálého kvedlání nebo šlehání postupně rozpuštěné máslo a hotovou omáčku okyselíme citrónovou šťávou, okořeníme a osolíme. Jestliže se omáčka srazí, přidáme lžíci studené vody a mícháme tak dlouho až je zase hladká.
Obměny: Do zhoustlé žloutkové směsi můžeme místo másla rozpuštěného přidat máslo tuhé a na malé kostky nakrájené. Vodu můžeme nahradit vývarem z kostí nebo vývarem ze zeleniny, a podáváme-li ji k rybám, pak vývarem z ryb.
Hotovou holandskou omáčku nikdy neudržujeme teplou na ohni, pouze v horké lázni, která nepřevyšuje teplotu 50 °C.
Podáváme ji: k vařeným, dušeným, pečeným a smaženým rybám, k vařené zelenině, jako je chřest, květák, artyčoky, k smažené zelenině apod. Dále tato omáčka slouží jako základ k mnoha speciálním omáčkám.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 20 – 30 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>