Poměr: 60 – 80 dkg hub (mohou to být hříbky, žampióny, křemenáče, klouzky, apod.), 6 dkg sádla nebo másla, 5 dkg cibule, sůl a buď trochu kmínu nebo zelené petržele a pažitky.
Postup: Očištěné houby omyjeme a nakrájíme na plátky. V širší pánvi nebo kastrolu rozpálíme tuk, v něm zpěníme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, sůl, popřípadě kmín a za občasného míchání dusíme asi 15 – 20 minut.
Šťáva, kterou houby při dušení pustí, má se při dokončení pokrmu vydusit. Vypustí-li houby příliš mnoho šťávy, to se stává u hub nasbíraných po dešti, po desetiminutovém dušení ji polovinu slijeme a odděleně ji vyvaříme na tolik, aby jí zbylo, asi třetina. Pak ji nalijeme zpět do připravených hub anebo jí použijeme do polévek nebo do omáček.
Hotové udušené houby promícháme s jemně rozsekanými bylinkami.Obměna: Dusíme-li žampióny, pokapeme je před dušením citrónovou šťávou, aby zůstaly pěkně bílé, a k dušení použijeme výhradně máslo.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory, chléb, vaječné chlebové topinky apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 40 minut.
Zanechat komentář