60-75 dkg kližky nebo plece, 1 lžíce sádla, 1 větší cibule na špičku nože pepře, stejně papriky, špetka majoránky, 1 stroužek česneku (možno vynechat), sůl, 1 lžíce hladké mouky
Na sádle osmažíme do světle žluta jemně pokrájenou cibuli, přidáme papriku a na kostky pokrájené maso. Maso na prudkém ohni osmažíme, pak je osolíme, přidáme ostatní koření, podlijeme a dusíme doměkka. Šťávu necháme vysmahnout na tuk, zaprášíme ji moukou, opražíme, až šťáva dostane pěknou barvu, podlijeme a povaříme.
Poznámka: abychom získali chutný, šťavnatý a nevyloužený guláš, musíme maso podlévat častěji a malým množstvím tekutiny.
Přílohy: rýže, noky, brambory, těstoviny, knedlíky, housky, chléb.
Obměny:
Znojemský guláš – do hotového guláše přidáme 3-4 malé okurky a krátce je podusíme, nebo jimi hotový guláš jen posypeme.
Guláš s hráškem – do hotového guláše přidáme asi ¼ kg sterilovaného nebo podušeného čerstvého nebo zmrazeného hrášku.
Guláš se sýrem a šunkou – hotový guláš posypeme na povrchu šunkou nakrájenou na jemné nudličky a strouhaným parmezánem.
Guláš se zeleninou – do guláše přidáme ke konci přípravy 2 šálky pokrájené zeleniny (brukev, celer, mrkev a kousek čerstvého zelí), osolíme a společně dodusíme.
Guláš s rajčaty – ke konci přípravy přidáme 4-5 oloupaných, na kousky nakrájených rajčat.
Guláš s rajčaty a fazolkami – přidáme šikmo pokrájené fazolky a oloupaná pokrájená rajčata.
Guláš cikánský – připravíme jako guláš s rajčaty, společně s rajčaty přidáme 4 středně velké na menší kostky pokrájené syrové brambory, přisolíme a dodusíme, až jsou brambory měkké. Hotový guláš posypeme na kroužky nakrájenou na sádle osmaženou cibulí.
Zabijačkový guláš - klasická zabijačková pochoutka, velmi tučný druh guláše připravovaný ze zabijačkových surovin
Guláš s cibulkami – do hotového guláše připraveného podle základního předpisu přidáme asi 1 ½ šálku okapaných sterilovaných cibulek ve sladkokyselém nálevu.
Zanechat komentář