Hovězí játra dušená se zeleninou

Poměr: 70 dkg hovězích jater, mletý pepř, 8 dkg slaniny, 10 dkg sádla, 5 dkg cibule, 3 dkg hladké mouky, vývar z hovězího masa nebo z kostí, 1/8 litru smetany, 1 dkg kapar, sůl, lžíce octa.

Postup: Hovězí játra omyjeme ve vlažné vodě, odblaníme, větší žilky vyřízneme a očištěná játra nakrájíme na řízky silné asi ¾ cm. Řízky jater na okraji nařízneme, lehce naklepeme, protáhneme na proužky nakrájenou slaninou, opepříme a rychle je po obou stranách v rozpáleném sádle opečeme. Opečená játra přendáme na talíř. V sádle, v němž se játra opékala, osmažíme drobně nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a smetanou a asi 20 minut povaříme. Do omáčky přidáme jemně rozsekané kapary a sůl, potom do ní vložíme opečená játra, zakryjeme pokličkou a ještě asi 20 minut je dusíme. Hotová měkká játra upravíme na mísu. Omáčku ochutíme octem, procedíme a játra jí přelijeme.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: Dušená rýže nebo vařené brambory.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 45 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>