Poměr: 1 uzený hovězí jazyk, voda, 60 dkg francouzského salátu, 1/8 l studeného tekutého rosolu a 40 dkg tuhého rosolu.
Postup: Uzený hovězí jazyk omyjeme, vložíme do horké vody a pomalu vaříme do měkka asi tři hodiny.
Uvařený jazyk vložíme na okamžik do studené vody a ihned ho sloupneme, a to počínaje od širšího konce směrem ke špičce. Sloupnutý jazyk zabalíme do papíru potřeného máslem, aby na vzduchu nezčernal, a necháme vychladnout.
Z vychladlého jazyka odstraníme obě kůstky, které jsou na jeho širším konci a pak nožem podjazyčí a širší část jazyka vzhledně přikrojíme. Na podlouhlou mísu upravíme podstavec z francouzského salátu ve tvaru obdélníku, jehož vrchní plocha má mít značný podélný sklon. Vychladlý jazyk nakrájíme na tenké plátky, které položíme v pořadí, v jakém jsme je nakrájeli, na drátěnou podložku, a to tak, že každým přikryjeme ze dvou třetin plátek předešlý. Přetřeme je studeným tekutým rosolem a postavíme do chladu. Po ztuhnutí rosolu přendáme nakrájený jazyk dlouhým, širokým nožem na šikmý salátový podstavec.
Kolem salátového podstavce nasypeme jemně nakrájený rosol. (Takto upravený jazyk můžeme obložit plněnými rajčaty, obloženými čtvrtkami artyčoků, plněnými okurkami, plněnými nebo obloženými vejci.)
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.
Příloha: Saláty zeleninové speciální, popřípadě bílý chléb.
Pro 6 – 10 osob.
Úprava trvá 4 hodiny.
Zanechat komentář