Poměr 75 dkg hovězích ledvinek, 10 dkg másla nebo sádla, 6 dkg cibule, trochu tlučeného kmínu, mletý pepř, sůl, 3 dkg hladké mouky a vývar.
Postup: Ledvinky rozkrojíme, tuk a veškeré žilky dokonale vyřízneme, dobře omyjeme a osušíme v utěrce. Očištěné ledvinky nakrájíme na plátky asi 2 mm silné. V kastrole rozpustíme máslo, zpěníme v něm drobně nakrájenou cibulku s rozsekaným kmínem, přidáme nakrájené ledvinky a pražíme je asi 2 minuty, tj. tak dlouho až zbělají. Potom je zaprášíme moukou, kterou do zlatova osmahneme, podlijeme vývarem, opepříme a krátce podusíme. Hotové ledvinky osolíme teprve před podáváním.
Poznámka: Stejně můžeme upravovat také telecí nebo vepřové ledvinky. Nejsou-li ledvinky dokonale čerstvé, pak je očištěné a nakrájené spaříme vařící vodou a studenou vodou propláchneme.
Obměna: K podlévání ledvinek můžeme použít kromě vývaru také 1/10 litru červeného vína. – Místo pepřem můžeme ledvinky okořenit mletou sladkou paprikou.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Dušná rýže nebo vařené brambory, chléb nebo slané rohlíky a zeleninové saláty.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář