Poměr: 60 až 72 dkg hovězího masa bez kostí (může to být maso z plece nebo z kýty anebo i z roštěnce), 10 dkg sádla, 5 dkg cibule, sůl, mletý pepř, 5 dkg protlaku z rajčat a vývar z hovězího masa nebo z kostí, popřípadě ze zeleniny.
Postup: Maso omyjeme, osušíme, trochu naklepeme, osolíme, opepříme. V kastrole rozpálíme sádlo a připravené maso v něm po všech stranách prudce opečeme. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli, trochu ji osmahneme, maso podlijeme vývarem, zakryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Při dušení maso častěji podléváme vlastní šťávou, a když šťáva vysmahne, podlijeme je občas trochou vývaru. Při dušení maso po čase obrátíme. Maso z kýty nebo plecka dusíme asi 2 – 2 ½ hodiny a maso z roštěnce asi 1 ½ hodiny. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Šťávu z masa trochu vyvaříme, přidáme k ní protlak z rajčat, krátce povaříme a nakrájené maso v ní prohřejeme.
Obměna: Místo mletým pepřem můžeme maso okořenit sladko paprikou, kmínem a majoránkou.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Vařené brambory, dušená rýže, těstoviny, noky, knedlík, dušená zelenina a zeleninové saláty.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ – 2 ½ hodiny.
Zanechat komentář