Hovězí maso dušené (základní předpis)

60 až 80 dkg masa z plece, hřbetu nebo kýty, lžíce pokrájené slaniny (můžeme dát část slaniny a část másla), 1 větší cibule, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky

Maso osolíme a opepříme. Na kastrole vyškvaříme slaninu, přidáme mléko, pokrájenou cibuli, lehce ji osmahneme a maso na ni po všech stranách opečeme. Pak je mírně podlijeme a přikryté dusíme doměkka. Šťávu zahustíme moukou smíchanou s kouskem másla a krátce povaříme.

Přílohy: brambory vařené, dušená růže, rýže, noky, houskové i bramborové knedlíky, smažené bramborové krokety, saláty všeho druhu.

Obměny:

Na smetaně – nezahuštěnou šťávu z masa přilijeme do ¼ l kyselé smetany smíchané s 1 lžičkou mouky a za stálého kvedlání povaříme.

Na hořčici – kromě posypání pepřem potřeme maso ještě obyčejnou hořčicí

Na rajčatech – maso podléváme sterilovanou rajčatovou šťávou nebo přidáme ke konci dušení masa 4 oloupaná a pokrájená rajčata.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>