1 až 1 ½ kg roštěnce, 10 dkg slaniny, 10 dkg uzeného moravského masa nebo uzeného jazyka, 2 znojemské okurky, 1 karotka, 1 lžíce másla, 3 lžíce pokrájené kořenové zeleniny, 1 větší cibule, 3 lžíce strouhané housky, 1/8 l červeného vína
Odblaněný roštěnec osolíme a špičatým nožem děláme šikmo do masa otvory. Zasuneme do nich klínky nakrájené z uzeného masa, slaniny, mrkve a okurky. Klínky do svaloviny dobře zatlačíme, aby při sražení pečeného masa nevypadly. Na zbylé slanině a másle osmahneme zeleninu a cibuli, maso na ní po všech stranách opečeme, pak je podlijeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, uložíme je na teple a šťávu zahustíme strouhanou houskou osmaženou na másle. Přidáme víno, šťávu povaříme, přecedíme a prohřejeme v ní maso. Prohřáté maso krájíme na tenké plátky, šťávu podáváme zvlášť.
Přílohy: dušená zelenina, brambory opékané v celku nebo hranolky, saláty. Zbylou pečeni podáváme k večeři studenou se saláty, neboť toto množství je dostatečné pro 8 porcí.
Zanechat komentář