¾ až 1 kg zadního hovězího masa upraveného na velký plát, sůl
Nádivka: 30 až 40 dkg mletého hovězího a vepřového masa, sůl, pepř, 2 vejce, 2 žemle, trochu mléka, 1 velká cibule, plná lžíce másla nebo sádla
Umleté maso osolíme, opepříme, přidáme cibuli slabě osmaženou na kousku tuku, přimícháme v mléce namočené a vymačkané žemle a rozšlehaná vejce.
Plát masa rozklepeme do tenka, osolíme a potřeme nádivkou z mletého masa. Naplněné maso sbalíme, ovážeme motouzem a ještě povrch posolíme. V kastrole nebo v pekáči rozpálíme tuk a maso na něm po všech stranách opečeme. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli, osmahneme ji dozlatova, maso podlijeme a dusíme doměkka. Hotové maso zbavíme motouzu a nakrájíme na plátky. Omáčku zahustíme lžičkou hladké mouky smíchané s máslem a povaříme.
Přílohy: dušená zelenina, brambory, saláty.
Obměna: do omáčky přidáme ¼ kyselé smetany smíchané s 1 lžící polohrubé mouky a povaříme.
Příloha: noky, knedlíky, těstoviny.
Zanechat komentář