Hovězí pečeně s nádivkou

¾ až 1 kg zadního hovězího masa upraveného na velký plát, sůl

Nádivka: 30 až 40 dkg mletého hovězího a vepřového masa, sůl, pepř, 2 vejce, 2 žemle, trochu mléka, 1 velká cibule, plná lžíce másla nebo sádla

Umleté maso osolíme, opepříme, přidáme cibuli slabě osmaženou na kousku tuku, přimícháme v mléce namočené a vymačkané žemle a rozšlehaná vejce.

Plát masa rozklepeme do tenka, osolíme a potřeme nádivkou z mletého masa. Naplněné maso sbalíme, ovážeme motouzem a ještě povrch posolíme. V kastrole nebo v pekáči rozpálíme tuk a maso na něm po všech stranách opečeme. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli, osmahneme ji dozlatova, maso podlijeme a dusíme doměkka. Hotové maso zbavíme motouzu a nakrájíme na plátky. Omáčku zahustíme lžičkou hladké mouky smíchané s máslem a povaříme.

Přílohy: dušená zelenina, brambory, saláty.

Obměna: do omáčky přidáme ¼ kyselé smetany smíchané s 1 lžící polohrubé mouky a povaříme.

Příloha: noky, knedlíky, těstoviny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>