Poměr: 1 ½ litru hovězího vývaru hnědého, nebo vývaru z kostky masoxu, 10 dkg hovězích nebo telecích jater, 2 dkg morku, 4 dkg sádla, 1 vejce, 2 žemle, sůl, trochu majoránky a pepře, 3 dkg strouhané housky, 1 stroužek česneku, 2 dkg cibule, zelená petržel a 1/8 l mléka.
Postup: Hovězí játra utřeme nožem a prolisujeme sítem nebo umeleme na strojku. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibulku a petržel, dáme do misky a necháme vychladnout. Pak osmaženou cibulku utřeme s vejcem, přidáme prolisovaná játra, sůl, majoránku, utřený česnek, pepř, morek a v mléce namočené, dobře vymačkané a popř. ještě prolisované žemle. Směs dobře promícháme, přimícháme do ní strouhanou housku a přikryté necháme asi ½ hodiny odpočinout. Ze směsi tvoříme lžičkou malé nočky, vkládáme je do vařící slané vody, necháme asi 5 minut povařit, pak je vyjmeme a vložíme do hovězího vývaru.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář