Poměr: 1 ½ litru hovězího vývaru světlého, nebo vývaru z masoxu, 1/16 litru mléka nebo sladké smetany, 2 žloutky, 1 vejce, sůl, zelená petržel (2 dkg másla na vymazání tvořítka).
Postup: Do hrnečku nalijeme mléko nebo smetanu, přidáme sůl, žloutky, vejce, dobře směs rozkvedláme, přidáme jemně nakrájenou zelenou petržel, směsí naplníme připravené tvořítko (viz „Všeobecné pojednání“) a ve vodní lázni pomalu vaříme asi ½ až ¾ hodiny. Uvařenou sedlinu vyklopíme, prochladlou nakrájíme a vkládáme do jednotlivých porcí vývaru až před podáváním.
Důležité: Do vaječné směsi můžeme také přimíchat asi polévkovou lžíci bešamelové omáčky, a přidat buď 3 dkg na kostičky nakrájeného drůbežího masa, nebo šunky anebo 3 dkg podušené zeleniny. Pak teprve směs v připraveném tvořítku ve vodní lázni vaříme.
Pro 6 ososb.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář