Hovězí svíčková pečeně po anglicku

Poměr: 1 kg očištěné a odblaněné svíčkové (nejlépe střed svíčkové), sůl, mletý pepř, 8 a 6 dkg sádla, 2 dkg másla a vývar z kostí.

Postup: Svíčkovou osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme 8 dkg sádla, do horkého vložíme připravenou svíčkovou a prudce ji na všech stranách opečeme. To trvá celkem asi 10 minut. Pak přendáme svíčkovou na pekáč nebo do kastrolu, přidáme 6 dkg čerstvého sádla a tuku zbavenou šťávu z opečené svíčkové, načež pečeme v horké troubě ještě asi 20 minut. Při pečení svíčkovou obrátíme.(Chceme-li mít svíčkovou středně propečenou, prodloužíme pečení asi o 5 až 10 minut.) Občas pečeni poléváme vypečenou šťávou. Je-li třeba, podlijeme při dopékání trochou vývaru. Potom upečenou svíčkovou přendáme na talíř. S povrchu šťávy odstraníme tuk, přilijeme trochu vývaru, osolíme, zjemníme máslem, povaříme a procedíme.
Upečenou svíčkovou necháme poněkud vychladnout, nakrájíme ji na plátky, urovnáme je na nahřátou mísu, ozdobíme hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí, částí šťávy je přelijeme a zbylou šťávu podáváme v omáčníku.

Poznámka: Podáváme-li svíčkovou k slavnostnější příležitosti, můžeme ji obložit: dušenými žampióny, dušenou zeleninou, vařeným chřestem a květákem, na másle dušenou čekankou, fazolovými lusky, zeleným hráškem, růžičkovou kapustou, špenátem, plněnými lilky, paprikami a rajčaty, a to buď jednotlivě, nebo v různých sestavách, anebo také míchanou zeleninou, dušenými olivami, plněnými paštičkami z lístkového těsta, smaženými brambory různých tvarů apod. Jako příloha jsou vhodné různé studené majonézové omáčky.

Důležité: Maso svíčkové, pečené po anglicku, musí být uvnitř růžové a šťavnaté. Proto upečené maso nesmíme nikdy znovu nahřívat, ani prohřívat v omáčce, ani při pečení propichovat vidličkou. Ztratilo by na šťavnatosti. Mimoto je musíme před krájením nechat trochu prochladnout. Tlak páry v mase by totiž šťávu z pečeně vytlačil.
Podáváme jako hlavní chod.

Příloha: Smažené brambory, bramborové krokety, dušená rýže, dušená zelenina, salát, kompot apod. Vhodné jsou také speciální omáčky hnědé (viz č. 776).

Pro 8 osob.

Úprava trvá 1 ¼ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>