Poměr: 1 kg očištěné a odblaněné svíčkové (nejlépe střed svíčkové), sůl, mletý pepř a 8 dkg sádla, - 2 dkg másla, 1 dkg zelené petržele, 3 dkg cibule, 8 dkg žampiónů nebo hříbků, ½ dkg kapar a nepatrně citrónové kůry – 25 až 30 dkg lístkového těsta (viz recept č. 1429) a vejce nebo bílek na potření.
Postup: Svíčkovou osolíme, opepříme, v horkém sádle prudce opečeme na všech stranách (celkem asi 10 minut) a necháme vychladnout.
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibulku, rozsekané houby, zelenou petržel a kapary, trošku nastrouhané citrónové kůry a dobře vše podusíme. (Tato kořenná směs musí být hustá a jemná, proto musíme přísady velmi drobně rozsekat.)
Z lístkového těsta vyválíme obdélník, střed potřeme kořennou směsí, volné okraje těsta potřeme vajíčkem, vychladlou opečenou svíčkovou zabalíme do těstové placky a povrch zabalené svíčkové potřeme vajíčkem nebo bílkem. Z odkrojků lístkového těsta si vykrájíme asi 5 koleček o průměru 3 cm; tato kolečka položíme na zabalenou svíčkovou a rovněž je potřeme vajíčkem nebo bílkem.
Svíčkovou pak přendáme na plech, vložíme do hodně horké trouby a pečeme asi 30 minut. Upečené maso musí být růžové a šťavnaté. Svíčkovou vyndáme z trouby, necháme krátce prochladnout, nakrájíme na plátky, vkusně je rozložíme na nahřátou mísu a ozdobíme zelenou petrželí. Připravenou šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.
Poznámka: K slavnostnější příležitosti můžeme použít stejného obložení jako u „Hovězí svíčkové po anglicku“, viz recept č. 1073.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Opékané brambory, smažené brambory, dušený špenát, dušený zelený hrášek nebo kompot.
Pro 8 osob.
Úprava trvá, kromě přípravy lístkového těsta, 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář