Hovězí vývar světlý

½ kg předního hovězího masa, 1 ½ l vody, ½ kg kostí, lžička soli, kořenová zelenina: celer, petržel, mrkev (asi 10 dkg celkem), 1 malá cibule, 1 malý pór, čtvrtka menší kapusty nebo kousek květáku.

Maso a kosti omyjeme, vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Pak oheň zmírníme, přidáme sůl, cibuli a vaříme podle stáří masa 1 ½ až 2 hodiny. Jakmile začne maso měknout, přidáme na větší kousky pokrájenou zeleninu a dovaříme. Vývar přecedíme, sebereme tuk a zavaříme zavářku, nebo podáváme čirý jen s pažitkou nebo petrželovou natí a vložku k němu podáváme zvlášť.

Obměny: Do vývaru přidáme 1 oloupané rajče nebo 1 stroužek česneku v celku nebo 1 hříbek.

Poznámka: hotové polévky počítáme na porci 1 šálek až ¼ l. vody dáváme hned na začátku vaření dostatečné množství, protože pozdější dolévání je na úkor jakosti vývaru. Musíme-li vodu přilít, tedy pouze horkou; studená voda způsobuje zakalení vývaru.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>