Poměr: 90 dkg hovězího žebra, 2 ½ litru vody, 6 dkg mrkve, 6 dkg kořenové petržele, 4 dkg celeru, 5 dkg cibule, 3 zrnka pepře a sůl. (Přidáme-li 5 dkg hovězích jater, zvýšíme tím zároveň chuť vývaru.)
Postup: Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl a přivedeme do varu. Žebro opláchneme, trochu naklepeme, vložíme do vařící vody a zakryté vaříme mírným varem do měkka, tj. 2 – 2 ½ hodiny. Sraženinu, která se při varu utvořila na povrchu, odstraníme. (Viz recept „Hovězí vývar světlý“, č. 627). Asi půl hodiny předtím, než maso změkne, přidáme k žebru očištěnou zeleninu a cibuli vcelku, koření a popřípadě na kousky nakrájená játra. Uvařené žebro, která má být křehké, ale i nepříliš měkké, z vývaru vyjmeme a rozdělíme na šest porcí, které upravíme na nahřáté talíře a polijeme je tukem sebraným s povrchu vývaru. Z procezeného vývaru připravíme hovězí polévku, do které můžeme vložit zeleninu uvařenou ve vývaru a na kostičky nakrájenou, nebo polévku zadělávanou, dále omáčky, podléváme jím maso při dušení nebo při pečení, dále jej používáme k přípravě šťávy z mas apod. (Zbude-li nám vařené žebro, je maso z něho zvláště vhodné k přípravě hašé.)
Podáváme jako mezichod nebo jako hlavní chod.
Přílohy: Polévkový, octový, houskový nebo jablečný křen a chléb nebo vařené brambory, – dále knedlík nebo vařené brambory s obyčejnou omáčkou, – nebo dušená zeleniny a vařené brambory, popř. zeleninové saláty. (Zvlášť vzhledné je vařené žebro, obložené dušenou zeleninou.)
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.
Zanechat komentář