Poměr: 35 dkg žlutého suchého hrachu, 3 dkg másla, 2 dkg cibule, voda nebo zeleninový vývar a sůl. Na jíšku 3 dkg másla a 3 dkg hladké mouky, 1/8 l vývaru nebo mléka, majoránka a mletý pepř. Na omaštění kaše 6dkg sádla nebo8 dkg slaniny a na posypání 8 dkg osmažené cibule.
Postup: Přebraný a opraný hrách namočíme přes noc do vody. Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme nabobtnalý scezený žlutý hrách, zalijeme vodou, v níž se hrách máčel nebo vývarem a zakryté poklicí uvaříme do měkka. Pak si připravíme světlou jíšku, k ní přidáme na strojku umletý nebo sítem prolisovaný vařený hrách, podlijeme vývarem z hrachu nebo mlékem, osolíme, opepříme a podusíme.
Hotovou hrachovou kaši polijeme rozškvařenou slaninou nebo omastíme rozpuštěným sádlem a posypeme osmaženou cibulkou.
Podáváme buď jako samostatný pokrm se sázeným vejcem nebo jako přílohu k vařenému uzenému masu, k uzenému vařenému hovězímu jazyku, anebo ohřáté, popř. opečené uzenině s kyselou okurkou nebo salátem ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.
Zanechat komentář