Husa dušená s višněmi po lyonsku

Poměr: 1 mladá husa, sůl, 8 dkg másla, 12 dkg kořenové zeleniny, 4 dkg cibule, vývar z kostí, 2 dl přírodního červeného vína, ¼ l silné omáčky ze šťávy (viz recept č. 785), ¼ kg čerstvých nebo kompotovaných višní.

Postup: Dobře očištěnou, osekanou, vykuchanou husu uvnitř a na povrchu osolíme a svážeme. Na pekáči rozpálíme máslo a v něm osmažíme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli. Do tohoto základu dáme husu nejdříve prsíčky dolů, podlijeme trochou vývaru, červeným vínem a hnědou silnou omáčkou, zakryjeme a dusíme v troubě do poloměkka. Při dušení občas poléváme šťávou. Pak husu obrátíme a nezakrytou v troubě dodusíme. Měkkou husu vyjmeme, na prkénku nasekáme na porce a upravíme na talíř. Z procezené šťávy sebereme tuk, trochu ji zavaříme a porce husy jí přelijeme. Kolem husy dáme višně podušené na trošce červeného vína.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Vařené nebo pařížské brambory, smažené bramborové krokety, popř. dušená rýže.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>