Husí drůbky zadělávané

Poměr: Dvoje husí drůbky, sůl, voda, 8 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření nebo 6 zrnek koriandru, 20 dkg kořenové zeleniny, 1 menší cibule a 4 dkg husího sádla; na jíšku 6 dkg másla a 5 dkg hladké mouky; trochu tlučeného muškátového květu, zelená petržel, 1/8 litru smetany a 1 žloutek.

Postup: Husí drůbky, tj. křídla, nohy, krk, hlavu, žaludek a srdce dobře očistíme a omyjeme. V kastrole na rozpuštěném sádle krátce podusíme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, pak k ní vložíme připravené drůbky, přidáme koření, znovu krátce podusíme, podlijeme vodou, osolíme a drůbky uvaříme do měkka. Potom drůbky odstavíme a necháme je ve vývaru, aby nezčernaly. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme zchladlým procezeným vývarem z drůbků a nejméně 20 minut ji povaříme. Měkké drůbky vyjmeme z vývaru, a buď je přesekáme na menší kousky, nebo maso z drůbků obereme. Pak nasekané drůbky nebo jen maso z drůbků vložíme do omáčky a ještě krátce povaříme. Nakonec omáčku podle chuti přisolíme, okořeníme květem, jemně nakrájenou zelenou petrželí a zjemníme žloutkem, rozkvedlaným ve smetaně.
Poznámka: Drůbky můžeme podávat také bez kůže; z drůbků po uvaření stáhneme měkkou kůži a na strojku umletou upotřebíme k přípravě hašé.
Obměna: Do hotových drůbků můžeme přimíchat také jeden vařený květák rozebraný na růžičky,
6 dkg sterilovaného hrášku a 10 dkg na plátky nakrájených a na másle podušených hub.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Dušená nebo vařená rýže, těstoviny nebo houskové knedlíčky, popř. morkové.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>