Poměr: 1 větší husí játra (asi ½ kg), sůl, mletý pepř, 4 dkg másla nebo sádla, asi 2 dkg cibule, 3 dkg slaniny a 1/8 l madeirského vína.
Postup: Do menšího hlubšího kastrolu dáme tuk, přidáme k němu na malé kostky nakrájenou slaninu, a když se rozpustí, přidáme drobně nakrájenou cibulku. Na ni položíme připravená, slabě opepřená játra (viz Příprava husích jater, č. 464) a podlévajíce vínem, dusíme zakryté pokličkou asi třicet minut. Před dosušením je slabě osolíme. Měkká játra dáme na talíř, zakryjeme mastným papírem a postavíme do chladu. Ze studených jater buď připravujeme medailónky, anebo je nakrájíme na plátky a zalijeme do rosolu, připraveného bez octa, s příchutí madeirského vína.
Podáváme ke všem příležitostem.
Příloha: Chléb nebo topinky, jemné saláty ze syrové zeleniny apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář