Huspenina z vepřového masa

Poměr: ½ kg vepřového masa z plece nebo z hlavy, 1 vepřové kolínko, 4 vepřové nožičky, sůl, ¼ l octa, voda podle potřeby, 8 dkg mrkve, 8 dkg pastináku nebo kořenové petržele, 5dkg celeru, 8 dkg cibule, 8 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, trochu tymiánu a 1 bobkový list.
Na zdobení: 1 cibule, zelená petržel a buď trochu červené řepy, anebo 1 nakládaná červená paprika.

Postup: Opláchnuté maso a opláchnuté rozseknuté nožky a koleno dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby vše bylo potopeno, osolíme a vaříme asi půl druhé hodiny. Přidáme koření, ocet, očištěnou zeleninu a vaříme tak dlouho, až je maso měkké. To trvá celkem dvě až dvě a půl hodiny. Měkké maso a zeleninu vyjmeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme je do hlubší skleněné misky nebo do podlouhlého tvořítka.
Pak vývar procedíme, tuk s povrchu odstraníme, vývar nalijeme na nakrájené maso v misce a postavíme do chladu, aby vše ztuhlo. Rosol podle potřeby pročistíme (viz „Čištění rosolu“, čís. 78). Před podáváním ozdobíme okraj huspeniny jemně nakrájenou cibulkou, na kterou položíme ve stejné vzdálenosti od sebe snítky zelené petržele. Ke každé snítce přiložíme malé kolečko nebo čtvereček vykrojený z červené řepy nebo papriky.
Podáváme jako samostatný pokrm, zejména k večeři.

Příloha: tmavý (žitný) chléb, ocet, popřípadě olej, kyselá okurky apod.

Pro 8 – 10 osob.

Úprava trvá 3 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>