Poměr: 1 kg jablek, 1 citrón, 20 dkg cukru, 5 dkg rozinek, 1 litr vody a čtvrt litru bílého vína.
Postup: 60 dkg jablek oloupeme, rozčtvrtíme, jádřinec vykrojíme a jablka vložíme do hrnce. Přidáme k nim šťávu z poloviny citrónu, 14 dkg cukru, kousek citrónové kůry, vše zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Uvařená jablka i s vývarem prolisujeme sítem do porcelánové misky, přilijeme 1/8 l vína, promícháme a postavíme do chladu. Zbývající jablka oloupaná, očištěná a rozčtvrcená, nakrájíme na tenké plátky, vložíme do kastrolku, pokapeme šťávou z druhé půlky citrónu, přidáme 6 dkg cukru, 1/8 l bílého vína a očištěné rozinky. Vše opatrně do měkka podusíme. Tato podušená jablka s rozinkami přimícháme k prolisovaným jablkům, polévku dobře vychladíme a podáváme
Pro 8 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář