Poměr: ½ kg lístkového těsta (viz recept č. 1429b), 12 středně velkých křehkých jablek, 15 dkg zavařeniny jahodové, malinové nebo meruňkové, vejce na potření a cukr na posypání.
Postup: Lístkové těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát asi 3 mm silný a nožem jej rozkrájíme na stejné čtverce o straně asi 13 cm. Jablka oloupeme, jádřinec vykrojíme, důlek naplníme zavařeninou a pak je položíme do středu jednotlivých čtverců. Růžky čtverců potřeme vejcem, přeložíme je přes jablka a přitiskneme. Místo, kde růžky těsta spojují, potřeme vejcem a na to posadíme menší kolečko, vykrojené z lístkového těsta. Tak zabráníme jejich odchlípnutí při pečení. Potom celý povrch zabaleného jablka potřeme vejcem, dáme na suchý plech a v horké troubě je do zlatožluta pečeme. To trvá asi 15 minut. Upečená jablka v županu posypeme ihned cukrem a nejlépe teplá podáváme. (Viz vyobrazení č. 150).
Poznámka: Jsou-li jablka příliš tvrdá, musíme je předem trochu podusit. Dusíme je oloupaná v malém množství vody, do které jsme přidali trochu cukru a citrónové šťávy.
Pro 6 osob.
Úprava trvá, máme-li lístkové těsto hotové, 30 minut.
Zanechat komentář